HIIT; High Intensity Interval Training

Je hebt het misschien al eens eerder gehoord: HIIT, High Intensity Interval Training. De laatste jaren is deze training heel populair geworden, maar wat is HIIT precies? In dit artikel lees je wat het verschil is met cardiotraining en wat de voor- en nadelen zijn.

HIIT vs. Cardiotraining

In de vorige editie van het Vitalics Magazine is er kort gesproken over de verschillen tussen cardio en krachttraining. Beide zijn goede methodes om af te vallen en om fit te worden. Er is echter nog een soort training die beide trainingen combineert. HIIT, deze training kenmerkt zich door een afwisseling van korte maar krachtige momenten van inspanning die je afwisselt met een nog kortere periode van ontspanning.

Het verschil tussen HIIT en cardio training is dat cardio zich kenmerkt door bijvoorbeeld rennen op een consistent tempo voor een langere periode. Tijdens bijvoorbeeld hardlopen is het advies om op 70-80% van je vermogen jezelf in te spannen. Het idee bij HIIT is om voor een korte periode van 20 of 30 seconde letterlijk de volle 100% te geven om daarna kort op adem te komen. Tijdens een HIIT kan je zelf bepalen of je voornamelijk cardio elementen wilt toevoegen, maar je kunt ook kiezen om krachtoefeningen toe te voegen. Zo combineer je cardiotraining en krachttraining.

Voordelen van HIIT

Er zijn veel verschillende voordelen bij het trainen met HIIT. Het eerste grote voordeel is de tijd. Een HIIT verbrand veel calorieën in een korte tijd, veel meer dan een cardio training of een krachttraining. Wanneer je een druk leven hebt en vaak weinig tijd hebt om te trainen is een HIIT een goede training om even snel te doen. Nog een voordeel is dat je met HIIT je uithoudingsvermogen verbeterd én je spiermassa intact houdt of zelfs laat groeien. Hierdoor wordt je stofwisseling verhoogt, waardoor je sneller vet verliest. Daarnaast kan je met een HIIT heel veel afwisselen. Hierdoor blijft sporten leuk en totaal niet saai!

Nadelen van HIIT

Een nadeel van HIIT is dat het een hogere kans op blessures heeft ten opzichte van normale cardio training. Door een slechte warming up of door je 100% te geven, kan je de controle kwijt raken. Zorg dus dat je rustig opbouwt met de tijd en kijk of je alle oefeningen goed uitvoert. Aangezien de HIIT training relatief gezien kort duurt, kunnen mensen zichzelf over trainen, door heel vaak de training te doen. Dit is echter niet de bedoeling. Probeer niet vaker dan 3 keer in de week HIIT te doen en wandel, loop of fiets daarnaast nog een paar keer in de week op een matig intensief niveau.

Kort samengevat

High Intensity Interval Training is dus een goede manier om snel, kort en effectief calorieën te verbranden. Het verbetert je uithoudingsvermogen en spiermassa, maar de kans op blessures kan groot zijn. Twee of drie keer in de week een HIIT doen heeft veel positieve effecten voor het lichaam, daarnaast wordt het niet snel saai en je kunt veel afwisselen. Al om al heeft het dus veel positieve effecten en het is zeker een training die je eens kan proberen.

Het resultaat hiervan is dat medewerkers zich minder vaak ziek melden, energieker voelen en duurzaam inzetbaar zijn. Zowel mentaal als fysiek een goede houding levert vitale medewerkers voor een organisatie!

Inhoud Magazine

Jouw overgang naar de menopauze

www.vitalics.nl | 085 – 130 29 30 | info@vitalics.nl